Όταν οι μέρες μικραίνουν και η θερμοκρασία πέφτει, ξέρετε ότι είναι η εποχή του χρόνου που αρχίζουμε να εξετάζουμε τις ανάγκες θέρμανσης μας. Και αν έχετε θερμοσίφωνα ή τζάκι οποιουδήποτε τύπου σημαίνει ότι θα παραγγείλετε καυσόξυλα.
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν καλοί και κακοί τρόποι αποθήκευσης καυσόξυλων; Φυσικά, σας παραδίδουμε καυσόξυλα σε χύμα σακούλες και αυτή είναι μια πολύ κατάλληλη μέθοδος αποθήκευσης, επειδή κρατά σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία έξω, αλλά αν έχετε μικρό ή στενό καυσόξυλα χώρο αποθήκευσης, τότε οι μαζικές σακούλες μπορούν να παρεμποδίσουν.
Αποθήκευση καυσόξυλων σε μικρές ή περιορισμένες συνθήκες
Εάν οι σακούλες μας με καυσόξυλα περιορίζουν τον τρόπο πρόσβασης ή εάν παραδώσετε τα καυσόξυλα σας χύμα στην άκρη του δρόμου, τότε πρέπει να διαβάσετε παρακάτω.
Τα καυσόξυλα παραδίδονται σχεδόν πάντα σε κορμούς ίσου μήκους, αλλά τα πλάτη ποικίλλουν πολύ από μεγάλους κορμούς, πολύ μεγάλους για να καούν χωρίς να σχιστούν, έως μικρά κομμάτια που χρησιμοποιούνται ως ανάφλεξη. Μπορεί να είναι δελεαστικό να αποθηκεύσετε όλα τα μεγάλα κούτσουρα στο κάτω μέρος του σωρού, αλλά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχετε τον σωστό συνδυασμό ανάφλεξης και μεγαλύτερων κομματιών, γι’ αυτό προσπαθήστε να τα στοιβάζετε σε διαφορετικό πάχος παντού.
Η αποθήκευση καυσόξυλων τοποθετώντας τα σε σταυρωτό μοτίβο (#) θα παραμείνει πιο στεγνή και θα αφήσει τον αέρα να περάσει μέσα, αλλά αν σκοπεύετε να καλύψετε το φορτίο, τότε το να το στοιβάζετε τακτοποιημένα σε σειρές που γίνονται πιο κοντές (όπως οι πλευρές μιας πυραμίδας) επίσης αποδεκτό και μπορεί να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.
Τα μυστικά της στοίβαξης καυσόξυλων χωρίς προβλήματα:
Κάντε το σωστά την πρώτη φορά και αφιερώστε χρόνο για να στοιβάξετε τα καυσόξύλα σας για ευκολία πρόσβασης, ευκολία χρήσης με την πάροδο του χρόνου, τις καλύτερες συνθήκες για το ξύλο και χωρίς προβλήματα.
Μην στοιβάζετε καυσόξυλα ψηλότερα από τη μέση σας. Κάντε μια νέα σειρά αντί για ένα υψηλότερο σωρό. Αυτό θα μειώσει την καταπόνηση της ανύψωσης, τη ζημιά σε δυνατό αέρα και την ολίσθηση.
Μην στοιβάζεστε πολύ κοντά σε φράχτη ή στο σπίτι. Δεν θέλετε να ενθαρρύνετε τα λευκά μυρμήγκια – ή ακόμα χειρότερα, τα καυσόξυλα μπορεί να τρυπώσουν ή να σαπίσουν τον τοίχο ή τον φράχτη.
Μην στοιβάζετε απευθείας στο έδαφος. Χρησιμοποιήστε 2 γραμμές πλακόστρωτων ή οποιαδήποτε άλλη μη ξύλινη βάση για να σηκώσετε τα καυσόξυλα τουλάχιστον 10 cm από το έδαφος για να περιορίσετε την πρόσβαση των λευκών μυρμηγκιών.
Μην εφαρμόζετε εντομοκτόνα. Εσείς (και οι γείτονές σας) θα αναπνέετε καπνό από τη φωτιά σας, γι’ αυτό μην το δηλητηριάζετε με χημικά.
Ελέγξτε για έντομα πριν φέρετε τα καυσόξυλα σας στο εσωτερικό.
Εκτός εάν τα καυσόξυλα σας είναι φρεσκοκομμένα, καλύψτε το πάνω μέρος (αλλά όχι το κάτω μέρος) για να αποτρέψετε τη δυνατή βροχή να βρέξει την επιφάνεια. (Η βροχή δεν θα μουλιάσει σε σωστά ωριμασμένο ξύλο, αλλά η υγρασία της επιφάνειας μπορεί να κάνει τη φωτιά σας πιο δύσκολο να ανάψετε.)
Καθώς και οι συνήθεις αυστραλιανοί κίνδυνοι εντόμων – αράχνες! – να προσέχετε τις ευρωπαϊκές σφήκες. Οι στοίβες καυσόξυλων κάνουν ιδανικά μέρη φωλιάς και ενώ οι σφηκοφωλιές μπορούν να ξεκινήσουν μικρές, αυτές και ο πληθυσμός τους μπορούν να αυξηθούν πολύ γρήγορα. Εάν στοιβάζετε τα καυσόξυλα έξω από τα δοχεία που τα φέρνουμε, επιθεωρήστε τα τακτικά για σφήκες, ιδιαίτερα εάν δεν ενοχλείτε το σωρό για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε μια σφηκοφωλιά στο ξύλινο σωρό σας, επικοινωνήστε με τους επαγγελματίες για να την αφαιρέσουν – τα τσιμπήματα σφήκας είναι πολύ επώδυνα και εάν έχετε αλλεργία ή σας τσιμπήσουν αρκετές σφήκες, τα τσιμπήματα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα.
Δεν υπάρχει τίποτα σαν μια πραγματική φωτιά για να ζεστάνει περισσότερο από το δωμάτιο και τους ενοίκους, δημιουργεί ένα μέρος για να συγκεντρωθείτε και να μιλήσετε ή απλά να το κοιτάξετε στη χαλαρωτική ζεστασιά.